PVT Zonnepanelen

Deze winter organiseerde Ecobouwadvies samen met partners Triple Solar en ZonenCo een informatiebijeenkomst over duurzaam verwarmen op zonne-energie. Het verwarmen van woningen met een warmtepomp en zonne-energie staat centraal. Verschillende systemen waarmee een woning op zonne-energie kan worden verwarmd, zijn gepresenteerd.

Stroom en Warmte geïntegreerd in het PVT paneel


Zonnepanelen vormen meer en meer onderdeel van het straatbeeld in Nederland. De techniek wordt inmiddels standaard toegepast. Voor de stroom productie bestaan al meer dan 20 jaar PV panelen. Voor warmte bestaan er zonneboilers met gesloten collectoren of heat-pipes op het dak. Vooral de elektrische zonnepanelen hebben de laatste jaren een grote vlucht genomen. De aandacht gaat daarnaast steeds meer uit naar het verminderen van het gasverbruik. In een zonnepaneel wordt 16% van de energie omgezet in stroom. De overige 84% wordt omgezet in warmte. Een logische stap dus om dezelfde panelen ook voor het opwekken van warmte te gebruiken. Het grote voordeel is dat het dak dubbel gebruikt en dat bepaald ook gelijk de doelgroep: woningen met een beperkt geschikt dakoppervlak, of woningen waarbij de uiterlijke verschillen tussen panelen esthetisch onwenselijk zijn.

Over opbrengsten, kosten en subsidies


Klanten vragen ons regelmatig hoe zij met zonne-energie hun gasverbruik kunnen verminderen. Er is steeds meer interesse in een duurzame verwarmingsoplossing met PVT. Er is behoefte naar informatie over de verschillende mogelijkheden, de opbrengsten, kostenindicatie, subsidies en de voor- en nadelen van verschillende systemen. Al deze onderwerpen kwamen tijdens de informatiebijeenkomst aan bod. Daarnaast is er aandacht voor referenties van een aantal gerealiseerde installaties in Nederland en het aanpassen van de woning: isolatie en low-cost lage temperatuurverwarming.

Warmtesystemen op zonne-energie


Ecobouwadvies levert inmiddels verschillende systemen waarmee een woning op zonne-energie kan worden verwarmd.

  1. PVT Zonneboilersysteem: PVT-zonnepanelen voor warm water, gekoppeld aan traditionele verwarming op gas.
  2. Hybride Warmtepompsysteem met PVT: met kleine warmtepomp van 3kW, gasgestookte CV warmte in winter erbij.

  3. PVT warmtepompsysteem: Verder zonder gas – volledig op zonne-energie met een grotere modulerende warmtepomp van 6 tot 12 kW

Demonstratie warmtepompsysteem met PVT


Op ons op kantoor, op de Wenckebachstraat 49c in Amsterdam, hebben wij een hybride warmtepompsysteem met Triple Solar PVT panelen aangesloten. De werking van dit systeem wordt regelmatig gedemonstreerd.

Ook interesse? Laat het ons weten.

PVT zonnepanelen