VERDER ZONDER GAS

Wanneer we ons huis energie-neutraal willen maken betekent dit dat we moeten proberen het gasverbruik te elimineren en stap voor stap te vervangen door een andere bron.
Normaal gesproken wordt een gasgestookte ketel gebruikt voor de ruimte verwarming en het maken van warm tapwater. Daarnaast wordt in ongeveer de helft van de huishoudens op gas gekookt. Hiervoor zijn elektrische inductieplaten een zeer goed alternatief. Inductie reageert snel en ijlt veel minder lang na dan de ‘oude’ elektrische kookplaten.

Wanneer we ons huis duurzaam willen verwarmen zijn er verschillende mogelijkheden.

  1. Infrarood panelen, elektrische radiatoren of luchtverwarmers; deze raadt Ecobouwadvies aan als bijverwarming, of verwarming van ruimtes waar moeilijk met CV leidingen te werken is. Het warme tapwater zou dan met een elektrische doorstromer verwarmd kunnen worden
  2. Warmtepomp verwarming; afhankelijk van hun COP (efficiency) zijn warmtepompen zeer efficiënt in het omzetten van elektrische energie in warmte. Hoe lager de benodigde temperatuur, hoe efficiënter een warmtepomp werkt. Een warmtepomp werkt daarom optimaal met een lage temperatuur (LT) verwarming systeem. Dit kan met vloerverwarming, maar ook met LT radiatoren, al dan met een geforceerde luchtstroom; zie bv de Jaga Strada DBE. Warm tapwater vergt een hogere temperatuur en dient daarom naverwamrd te worden. Als naverwarmer prefereert Ecobouwadvies een Instant heater of elektrische doorstromer, zoals bv van Clage.
  3. Pellet- of houtkachels of ketels; hoewel de brandstof ook fossiel is heet dit kort cyclisch CO2. Dit wil zeggen dat het verstookte volume hout (en CO2) binnen nagenoeg dezelfde tijd weer gebonden wordt (hout groeit weer terug). De beoogde kachels zijn uitgevoerd met een CV verbinding en kunnen zo een verwarmingscircuit voeden. In tegenstelling tot een warmtepomp kunnen normale radiatoren gebruikt worden. Bij renovatie kan dus het bestaande radiator systeem gehandhaafd blijven. Door het hogere temperatuur regime is ook tapwater eenvoudiger te verzorgen. Wel moet er apart brandstof toegevoerd worden. De pellet kachels kennen een voorraadbunker waarmee weken lang te stoken doordat de brander automatisch gevoegd wordt.

Ecobouwadvies maakt voor al haar ontwerpen gebruik van een buffervat voor de opslag van warm water. Met onze ontwikkelde software maken we een precieze inschatting van de warmtelast van uw woning en de benodigde elektrische energie in de nieuwe energie-neutrale situatie. Uitgangspunt is dat het verwarmingssysteem flexibel is en optimaal gebruik kan maken van de omstandigheden.

Zonnecollector schema